Over ons

Ongedwongen: Loods Hotel Vlieland

Het Loods Hotel Vlieland kent een rijke geschiedenis.

In het hotel willen we die historie graag vertellen. Door foto’s, door rekwisieten, door de inrichting. Misschien dat er door die uitstraling ook een ongedwongen sfeer heerst. Voorheen heette dit hotel ‘Golfzang’, we hebben dat anno 2014 veranderd in Loods Hotel, een naam die past bij de historie van deze plek:

In 1860 kreeg het loodsrayon ‘Terschelling en Vlie’ een rijksstatus. Het heette vanaf toen: Landelijke Rijksdienst voor loodswezen. Op Vlieland kwam een eigen station te staan, dat dienst zou doen als kantoor voor de loodsen. Het was ook de woning van de loodscommissaris. Het pand werd in 1895 gebouwd. In het Loods Hotel hangt de bouwtekening nog.

Liesbeth List en Hotel Golfzang

In 1933 kochten Jaap en Marie List, inderdaad: de ouders van Liesbeth List, het loodsgebouw. Zij maakten er een hotel van en noemden dit ‘Golfzang’. De familie List heeft het hotel tot 1957 geëxploiteerd.

Het loont de moeite het hoofd eens in de nek te leggen als je in het hotel bent. Daarmee krijgt u namelijk zicht op de prachtige plafonds van het hotel. Authentiek beeld: zo zag het eruit toen de loodscommissaris er woonde in 1895. U kunt zich voorstellen dat de man ’s avonds een pijp rookte op de plek waar wij nu onze haard hebben staan. Ga even terug in de tijd. Geniet van die stille aanblik.

Appartementen/kamers

Het appartementencomplex van het Loods Hotel dateert uit 1877. Het deed eerst dienst als postkantoor. Mooie tijden: de post werd van Texel overgebracht naar de Vliehors, met een postbootje. Geloof het of niet: postbode Cupido bezorgde daarna op zijn paard de post. Toen er nieuw en kleiner postkantoor kwam, werd het gebouw een vakantieverblijf van het Groene Weeshuis te Groningen. Vanaf 2017 heeft het Loods Hotel geen appartementen meer, hiervoor in de plaats zijn 6 luxe hotelkamers gekomen.